Konsultointi Welldone Etusivu    Palvelut    Referenssit    Yhteystiedot
Nosta tehokkuutta jopa 20%
 

Konsultointi Welldone on työn ja tuotannon kehittämisen konsulttitoimisto, jonka pääalueina ovat erilaiset työntutkimukset sekä työn suunnittelu, tuotannon suunnittelu ja työpaikkojen suunnittelu.

Ota yhteyttä, me autamme!


 
 

Tuotannon pullonkaulat selviäisivät työntutkimuksella (09/2008)

Pk-yritykselle usein yllätys, mitä tuotannossa oikeasti tapahtuu

Työntutkimus ei ole enää sitä, että kellokalle käy hiostamassa työntekijöitä nopeampiin suorituksiin. – Työni on paljolti myös kehittämistä, mutta kehittämään ei pysty tutkimatta ensin, mitä kaikkea työhön kullakin työpaikalla kuuluu, kertoo Anne Kupiainen, jonka konsulttiyritys Konsultointi Welldone tekee mm. erilaisia työntutkimuksia.

Tutkimukseen kuuluu siis tuo eri työvaiheisiin kuluvan ajan mittaaminen, mutta myös paljon muuta. – Työ jaotellaan osiin, joita ovat mm. valmistelu, itse tekeminen, apuaika, tauot ja erilaiset häiriöt. Siinä sitten selviävät myös ongelmat ja kehittämiskohteet: tuotannon pullonkaulat esimerkiksi.

- Monesti työpaikalla tiedetään, että jossakin nyt mättää, mutta he eivät itse sitä näe, kun vuosikaudet asiat on tehty niin kuin ennenkin. On hyvä kun joku ulkopuolinen kyseenalaistaa, miksi teette juuri näin, Kupiainen selventää.

- Tavoitteena on lyhyt läpimenoaika, tasainen kuormitus, työn sujuvuus ja varastojen pienuus. Usein ehdotan itse muutoksia, mutta monesti myös yritys itse tekee ne, kun näkee, mitkä ovat ne todelliset tuottavat työvaiheet. Se tulee monesti yllätyksenä – aijaa, tehdäänkö me todella noin?

Anne Kupiainen tekee työtään yli 20 vuoden kokemuksella teollisuudesta ja konsultoinnista, vaikka oman yrityksen hän perustikin vasta vuonna 2004.

- Minulla on työntutkimuskoulutus vaatetusteknikon koulutuksen kautta, mutta teoria ei riitä näissä töissä mihinkään. Täytyy olla paljon käytännön kokemusta ja on tärkeää, millainen on ihmisenä: kaikki eivät näissä töissä pärjää. Työntutkimus tehdään aina yhdessä koko henkilökunnan kanssa ja monta kertaa muutos on vaikeaa. Mutta kun on hyvät perustelut, muutoskin hyväksytään.

Työntutkijan työn tuloksia voidaan käyttää mm. tuotteiden hinnoitteluun, kapasiteettilaskentaan tai suorituspalkkauksen perusteeksi.

– Esimerkiksi tuotteiden hinnoittelu on monella pk-yrittäjällä tehty ihan mutu-tuntumalla, tietämättä, kuinka kauan tuotteen valmistus oikeasti kestää. Varsinkin pk-sektorilla olisi paljon tarvetta työntutkimukselle. Siinä ei ole kyse isoista panostuksista. Muutaman päivän ajankäyttötutkimus riittää usein selvittämään yrityksen nykytilan, Anne Kupiainen kannustaa. Tuotteiden työaikojen selvittämiseksi on syytä varata enemmän aikaa.

Konsultin palkkaamiseen pk-yritys voi saada myös avustuksia esimerkiksi ELY-keskuksien kautta.